Luchthavens Spoorwegen

BESLUIT OVER VERLENGING METROLIJN NAAR SCHIPHOL STAP DICHTERBIJ

Zakenreisnieuws.nl 12 december 2019 – 15:03 | Door: onze redactie | Foto: GVB

SCHIPHOL – Over tien jaar moet de luchthaven Schiphol een eigen metrostation hebben, zodat de luchthaven en de stad Amsterdam met elkaar zijn verbonden. Zeven partijen, waaronder de gemeente Amsterdam, Schiphol en de NS, zijn het daarover eens en werken aan een gezamenlijke aanpak om de Noord-Zuidlijn door te trekken naar Hoofddorp.

De metrolijn, die volgens schattingen minstens 3 miljard euro gaat kosten, zou dan vrijwel overal bovengronds rijden, parallel aan de A4, en moet een eigen station krijgen bij de luchthaven, schrijft de Volkskrant.

Een deel van de aanleg kan gefinancierd worden uit een investeringsfonds dat het kabinet heeft aangekondigd. Hierover is echter nog geen beslissing genomen. Minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken stuurt hierover vrijdag een brief naar de Tweede Kamer.

Essentieel
De aanleg van de Metrolijn blijkt essentieel voor de bereikbaarheid van de nog steeds groeiende luchthaven. Wegen naar de luchthaven slibben dicht en overvolle treinen en perrons leggen druk op op het traject Schiphol-Amsterdam. Een metroverbinding lijkt de enige nu haalbare optie.

Een ander belangrijk voordeel van een metrolijn is dat toeristen zonder overstap van de luchthaven naar een groot aantal bestemmingen in de Amsterdamse binnenstad kunnen reizen.

Vergroten treinstation
Een alternatief voor de metro is het vergroten van het treinstation liet Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) eind november weten.

Van Nieuwenhuizen: “Eén van de opties is het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en mogelijk naar Hoofddorp, maar ook een verdere aanpassing van station Schiphol is een optie.” Die ‘verdere aanpassing van station Schiphol’ zou dan bovenop de verbouwing komen: tussen 2022 en 2025 wordt er 237 miljoen euro geïnvesteerd in een betere spreiding van reizigers, met OV-poortjes, een nieuw busstation en meer perrontoegangen. Een uitbreiding van het aantal sporen valt niet onder die investering van 237 miljoen.

Zonder doortrekking van de Noord-Zuidlijn zijn extra treinrails op termijn noodzakelijk om de reizigersgroei op te vangen. Niet alleen voor vliegtuigpassagiers: de luchthaven is een belangrijk OV-knooppunt.

Open chat
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag of opmerking, start dan nu een chat.
Powered by