Spoorwegen

NS GAAT TESTEN MET ZELFRIJDENDE TREINEN OP HANZELIJN

Zakenreisnieuws.nl – 5 oktober 2019 – 7:34 | Door: Rob Somsen | Foto: NS

UTRECHT – NS wil dit jaar nog een eerste testrit doen met een automatische treinpiloot met een Sprinter op de lijn tussen Lelystad en Zwolle. Het doel van de test is om treinen korter achter elkaar te laten rijden, zodat er meer reizigers vervoerd kunnen worden.

Het bedrijf laat zaterdagochtend weten dat het aantal treinreizigers fors groeit. De rit vindt plaats zonder reizigers en onder begeleiding van een machinist die tijdens de rit in de cabine aanwezig is.

“In de cabine wordt een computerunit geplaatst die de trein bestuurt. De computer weet alles van de trein en de infrastructuur en is in staat om de trein te besturen door deze informatie samen te brengen. De machinist kan tijdens de rit bijsturen en ingrijpen als dat nodig is”, aldus de vervoerder. 

Door testritten uit te voeren, onderzoekt NS de technische mogelijkheden en wat dit kan opleveren op het gebied van capaciteit, duurzaamheid en veiligheid. Er wordt hierin samengewerkt met ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

NS is al een aantal jaren bezig om de groei van het vervoer per trein mogelijk te maken. Zo werd gestart met de tienminutentrein tussen Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. De route tussen Nijmegen (via Arnhem) en Schiphol is de volgende die met een tienminutendienst wordt gelanceerd, meldde NS in een interview met Luchtvaartnieuws Magazine.

Eerder dit jaar introduceerde NS een speciale smartwatch die collega’s helpt om op de seconden nauwkeurig te vertrekken. Daarnaast wil NS, samen met partners in de Mobiliteitsalliantie, investeren in het netwerk en de infrastructuur om Nederland duurzaam bereikbaar te houden.

Open chat
1
Hulp nodig?
Heb je een vraag of opmerking, start dan nu een chat.
Powered by